Poziv za ratifikacijo Izbirnega protokola MESKP

KONČNO BODO MOŽNE PRITOŽBE POSAMEZNIKOV GLEDE KRŠITEV EKONOMSKIH, SOCIALNIH IN KULTURNIH PRAVIC!

Pomemben korak k učinkovitejšemu varstvu vseh človekovih pravic. Še deseta država ratificirala Izbirni protokol Mednarodnega pakta o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah, ki bo tako stopil v veljavo 5. maja 2013. Zadnjo potrebno ratifikacijo pozdravila tudi Visoka komisarka ZN za človekove pravice, Navi Pillay. Ekvilib Inštitut poziva Vlado Republike Slovenije in Državni Zbor, naj čim prej zagotovita ratifikacijo Izbirnega protokola. 


Ekvilib Inštitut kot nevladna organizacija, ki v okviru projekta Actright-mladi aktivisti za človekove pravice organizira tudi izobraževanja o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah ter s tem dviguje osveščenost o pomenu teh pravic, pozdravlja pomemben korak, ki je bil na globalni ravni storjen k učinkovitejšemu v varstvu teh človekovih pravic. Pred kratkim je še deseta država ratificirala Izbirni protokol Mednarodnega pakta o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah (sprejet leta 2008), ki bo tako lahko stopil v veljavo. Od 5. maja 2013 naprej bo posameznikom, ki menijo, da so jim bile kršene njihove ekonomske, socialne in kulturne pravice po Paktu (sprejetem že v letu 1966), pa jim država ni zagotovila ustreznega varstva, končno omogočeno, da se pritožijo na Odbor ZN za ekonomske, socialne in kulturne pravice. Ta pot je torej na voljo po izčrpanju vseh domačih pravnih sredstev.

Urugvaj je postal deseta država v skupini držav, ki so opcijski protokol ne le podpisale, pač pa tudi ratificirale. S tem se je pridružil Argentini, Boliviji, Bosni in Hercegovini, Ekvadorju, El Salvadorju, Mongoliji, Portugalski, Slovaški in Španiji.

Zadnjo potrebno ratifikacijo je pozdravila tudi Visoka komisarka ZN za človekove pravice, Navi Pillay, ki je ob tej priložnosti poudarila, da protokol predstavlja pomembno podlago za razkrivanje kršitev, povezanih z revščino, diskriminacijo in zanemarjanjem, ki so jih do sedaj žrtve –pogosto izolirane in brez moči – morale vzdržati brez možnosti pritožb na mednarodni ravni. Pillayeva je še dodala, da se s protokolom uveljavlja močno prepričanje o enakovrednosti in enakem pomenu vseh človekovih pravic ter potrebi po boljšem pravnem varstvu še posebej ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic.

Slovenija je Izbirni protokol podpisala leta 2009. Ob tej priložnosti Ekvilib Inštitut poziva Vlado Republike Slovenije in Državni Zbor, naj čim prej zagotovita ratifikacijo Izbirnega protokola ter s tem prispevata k višji pravni varnosti svojih državljanov tudi glede ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic. Država s tem ne bi prevzela nobene dodatne vsebinske obveznosti, pač pa le omogočila preverjanje, ali se dane pravne zaveze zares spoštujejo in s tem dokazala, da tudi navedene pravice jemlje resno.