Senčno poročilo o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah

OBLIKOVANJE KOALICIJE NEVLADNIH ORGANIZACIJ ZA PRIPRAVO SENČNEGA POROČILA O STANJU EKONOMSKIH, SOCIALNIH IN KULTURNIH PRAVIC V SLOVENIJI

POMEN KOALICIJE IN SENČNEGA POROČILA


Ob alarmantnem zmanjševanju standarda ekonomskih in socialnih pravic v Sloveniji smo se pri Ekvilibu odločili, da bomo organizirali pobudo za pripravo senčnega poročila o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah za Odbor Združenih narodov o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah v Ženevi* (Odbor). Pobudo dajemo v sodelovanju z močno nevladno organizacijo Center for economic and social rights (CESR.org) iz New Yorka. CESR je že sodeloval v številnih koalicijah nevladnih organizacij (NVO) po vsem svetu, nazadnje v sodelovanju z Amnesty International in koalicijo NVO v Španiji, kjer so leta 2012 oddali zelo odmevno senčno poročilo o tamkajšnjih radikalnih varčevalnih ukrepih. Na podlagi tega poročila je Odbor poslal prelomno odprto pismo državam o varčevalnih ukrepih in ESC pravicah, ki bi ga te morale upoštevati, če ne želijo tvegati kršitev. Informacije in opozorila nevladnih organizacij so ključni za kvaliteten nadzor Odbora, pa tudi za prepotrebno samorefleksijo države, saj so države v svojih poročilih žal izrazito nagnjene k olepševanju stanja, k opisom neoprijemljivih načelnih prizadevanj ali celo izpuščanju podatkov, ki bi lahko bili moteči. Po izkušnjah sodeč je Odbor pri sprejemanju informacij in argumentov najbolj naklonjen ravno skupinskim senčnim poročilom koalicij nevladnih organizacij, ki na pregleden način in po možnosti celostno povzamejo stanje ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic v posamezni državi.

Nadvse bi nas veselilo, če bi se nam tudi vaša nevladna organizacija pridružila pri tej pomembni pobudi. Prepričani smo, da so človekove pravice lahko močno orodje za doseganje družbenih sprememb, večje enakopravnosti in blagostanja. Čutimo se zavezane k opozarjanju nanje, po svojih najboljših močeh. Žal je tako, da morajo opozorila in predlogi za izboljšave pogosto priti še iz tujine, da so predlogi in opozorila zares slišani. S skupnimi močmi bi nam tako lahko uspelo pripraviti kvalitetno in prepričljivo senčno poročilo, ki bi opozorilo na zamolčane kršitve, kazalce stanja in druge podatke, ki kažejo na zmanjševanje ravni ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic v naši državi. Poročilo bi morali dokončati najkasneje do maja 2014, ko je v Ženevi preliminarno zasedanje članov Odbora ob preučitvi uradnega poročila države o stanju v Sloveniji. 
Zdi se nam ključno, da se zbere čim več nevladnih organizacij, ki lahko vsaka s svojega področja delovanja državi nastavi ogledalo in tako pomembno prispeva k delu Odbora s svojimi opažanji o stanju ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic v Sloveniji. S senčnim poročilom bi nedvomno lahko vplivali na priporočila Odbora Združenih narodov Sloveniji in tako pridobili pomemben in učinkovit vzvod v prizadevanjih za izboljšanje ravni varstva teh pravic na domačih tleh.

KOALICIJA NVO


Vabimo vas, da se nam pridružite tudi vi! Na naše vabilo in na prvem uvodnem srečanju NVO v septembru 2013 se je zbralo kar 16 nevladnih organizacij. Na srečanju smo se pogovorili o najbolj ključnih področjih, ki bi jih lahko vključili v senčno poročilo, npr. zmanjševanje posameznih socialnih pravic, povečevanje revščine, alarmantno stanje na trgu dela, posebej za posamezne skupine, brezposelnost, regresija in splošna apatija na področju varstva pred diskriminacijo, odsotnost resne stanovanjske politike, krčenje obsega pravic iz naslova zdravstvenega varstva ipd. Opozoril zagotovo ne manjka, pomembnega dela pred nami je ogromno!

Če bi se želeli pridružiti naši pobudi in sodelovati pri pripravi senčnega poročila, prosim pišite na naslov manca@ekvilib.org (koordinatorka koalicije: Manca Šetinc Vernik).



Ekipa Ekvilib Inštituta

____________

* Odbor Združenih narodov za ekonomske, socialne in kulturne pravice v Ženevi sestavlja 18 neodvisnih strokovnjakov, ki nadzorujejo uresničevanje pravic iz Mednarodnega pakta o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah, dajejo priporočila ter od maja 2013 dalje tudi sprejemajo pritožbe posameznikov, katerih ESK pravice so bile kršene. Države pogodbenice morajo poročati Odboru o stanju v državi na vsakih 5 let.